modern illustration, natural colors, Agrobiodiversity, range of plant and animal genes used in farming, agricultural resilience.

Mit jelent az agro-biodiverzitás?

Meghatározás

Az agro-biodiverzitás a mezőgazdasági rendszerekben található biológiai sokféleséget jelenti. Ez magában foglalja a növények, állatok és mikroorganizmusok genetikai, faj- és ökológiai sokféleségét.

Az agro-biodiverzitás jelentősége

Az agro-biodiverzitás kulcsfontosságú a fenntartható mezőgazdaság szempontjából. A különböző növény- és állatfajok sokfélesége lehetővé teszi a termesztett növények és állatok ellenálló képességének növelését a környezeti változásokkal és betegségekkel szemben. Emellett az agro-biodiverzitás hozzájárul a természetes ökoszisztémák megőrzéséhez és a táplálkozási láncok fenntartásához.

Agro-biodiverzitás megőrzése

Az agro-biodiverzitás megőrzése érdekében számos intézkedést lehet tenni. Ez magában foglalja a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok fenntartását, mint például a vetésforgó és a természetes beporzók támogatása. Emellett fontos a helyi fajták és fajok megőrzése, valamint a genetikai erőforrások fenntartható használata.

Agro-biodiverzitás és fenntarthatóság

Az agro-biodiverzitás és a fenntarthatóság szorosan összefügg. Az agro-biodiverzitás megőrzése hozzájárul a mezőgazdasági rendszerek hosszú távú fenntarthatóságához, mivel növeli a termelékenységet és csökkenti a környezeti hatásokat. Emellett az agro-biodiverzitás fenntartása hozzájárul a vidéki közösségek életképességéhez és a helyi gazdaság fejlődéséhez.